Az egyre súlyosabb helyzetben kritikus a szakszervezet szerepe

COVID, energiaválság, háború, infláció, árdrágulás, elszegényedés, sorozatos vészhelyzetek: az elmúlt néhány évben nagyot fordult a világ, a munkavállalók pedig egyre kiszolgáltatottabbak. Két fiatal szakszervezeti vezetővel beszéltük meg, miért fontos ma az érdekképviseletekhez csatlakozni.

  • A koronavírus járvány olyan folyamatokat indított be, amelyeknek köszönhetően a munkáltatók nekifogtak működésük átszervezésének, racionalizálásának. Érdekképviselet nélkül ezek az átalakítások a munkavállalók kárára dőlnek majd el.
  • A munkavállalók érdekeinek következetes képviselete mellett a szakszervezet jogi segítséget is nyújt a tagjainak: munkajogi problémák mellett magánjellegű ügyekben is a rendelkezésükre áll.

Minél többen állunk össze, annál eredményesebben tudjuk képviselni az érdekeinket akár a jogalkotók felé is – annál kedvezőbb lehet számunkra is ez az átalakulás.

  • A VDSZ segít azoknak a munkavállalói közösségeknek, akik egy-egy munkahelyen összeállnak, hogy kollektív szerződést köthessenek a munkáltatóval: ez a szerződés fontos eszköz lehet az érdekérvényesítésben.
  • A munkáltatók hosszabb távon szintén nyernek azzal, hogy szakszervezet alakul náluk: a VDSZ segítségével a helyi érdekvédőkre ezért a legtöbb esetben partnerként tekint majd a munkáltató, nem valamiféle riválisként.

Előzd meg a bajt! Csatlakozz ma a VDSZ-hez, alakíts helyi csoportot – és keress bennünket, hogy professzionális képviseletben részesülj a munkahelyeden! Kiharcoljuk veled a jobb béreket és munkakörülményeket!

Kisfilmünkben Végh Krisztiánnal, a Huntsman Corp. Hungária Zrt. szakszervezeti vezetőjével és Kovács Dáviddal, a VDSZ ifjúsági tagozatának vezetőjével beszéltünk.