Nem 10, hanem 30: törvényt sért a kormány az édesapáktól visszatartott szabadnapokkal! 

Magyarországon még mindig csak 5 szabadnap jár egy gyermek születését követően annak ellenére is, hogy a Kormány nem csak, hogy elfogadta a minimum 10 napot garantáló uniós irányelvet, de maga is részt vett a kidolgozásában.

Ma a kormány már mulasztásos jogszabálysértést követ el: hónapokkal ezelőtt lejárt a határidő, rég ratifikálnia kellett volna az irányelvet. (Ez ügyben a civilek petíciót is indítottak, amelyet itt lehet aláírni.)

A magát családbarátnak nevező kormány azonban nem kezdeményezte a saját maga által is kidolgozott irányelv megerősítését, és nem reagált a szakszervezetek által indított petícióra sem, hogy az élen járó országok által biztosított 30 napot írja elő ő is apanapnak.

Ne csak szavakban legyen „családbarát” a kormány! Ne csak akkor, amikor gyűlöletet kelt és nemlétező transz- és meleghordákat vizionál az óvodákba és az iskolákba! Akkor legyen az, amikor létező kötelességeit kellene teljesítenie: biztosítsa a gyerek születése után járó 30 apanapot!

A korában a Magyar Szakszervezeti Szövetség által is felkarolt petícióban 30 napnyi apanapot követeltek az álírók. Ehhez képest meglepő, hogy a MASZSZ minapi közleménye csupán 10 napról szól. a VDSZ – A SZAKSZERVEZET továbbra is a 30 nap mellett áll ki.

A fenti okból kifolyólag a VDSZ – A SZAKSZERVEZET az alábbi közleményt adta ki:

Most mutassa meg a kormány mennyire családbarát!

Évek óta halogatja a kormány az uniós rendelet magyarországi alkalmazását, miszerint az apák a gyermek születésekor szabadnapokra jogosultak. A rendelet hatálybaléptetésének ideje augusztus 22-én lejárt!

Jelenleg a fiatal apák ugyan kapnak öt napot, de ez még a Medgyessy-kormány eredménye, és nem illeszkedik a kötelező uniós szabályokhoz. 

Az uniós direktíva alkalmazását több ország már régóta bevezette és nem csak a 10 napos legalsó minimum szinten.

A VDSZ támogatva minden kezdeményezést, kevesli a 10 napot, különösen azért mert több céggel már ennél jóval több apanapról állapodtak meg.

Ezért a VDSZ felszólítja a kormányt, hogy most mutassa meg milyen családbarát!

Legalább 20-30 napos otthonlétet biztosítson, ahogy ezt teszik Európa számos országában. Ne legyen kicsinyes, és ne húzza az időt!

Azonnal terjessze a Parlament elé a kormány a munka törvénykönyvének jogharmonizációs módosítását! Ne várjon a korábbi tervekkel összhangban novemberig, mert akkor majd csak januárban részesülhetnének a fiatal apák a kedvezményben. 

Ha a KATA törvény módosítását egy nap alatt át lehetett vinni a Parlamenten, az apák tízezreit érintő jogszabály megszavazása se várhat hónapokig!

Székely Tamás 
a VDSZ elnöke  

Ha nem lehet együtt a család elegendő ideig, az árt a babának

Nagymértékben növeli a mentális betegségek és az alkoholizmus kialakulásának okát, ha az édesapa nincs jelen a születést követő időszakban – írja a kezdeményezést korábban elindító Apanapok.hu.

A felnőttkori depresszió egyik oka is lehet, hogy a férfi szülő nem tud jelen lenni az születést követően. Az EU gazdaságának összesen 92 millió eurójába került a depressziós betegek gyógyítása és a tünetegyüttessel járó munkahatékonyság csökkenés.  

A probléma későbbi kezelését megnehezíti, hogy a depressziós felnőttek gyakran titokban tartják – vagy éppen fel sem ismerik – a betegség tüneteit. Így is fejenként átlagosan 36 nappal dolgoznak kevesebbet az állapotuk miatt. 

Az édesanya is segítségre szorul 

Még egy komplikációmentes, természetes úton lezajló szülés is komolyan igénybe veszi az édesanya szervezetét. Nem csoda, hogy a gyermek világra hozatalát követően legalább hat hétnyi felépülési időszakot írnak elő. 

A regenerálódás természetesen ennél hosszabb időt is igénybe vehet. Magyarországon igen gyakori a császármetszéssel végrehajtott születések száma. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő felmérése szerint 2020-ban 100 szülésből 41 édesanya szült így. 

A fizikai megterheléshez hozzátartozik az a pszichés helyzet, amit egy új jövevény megérkezése jelent. Mindez még akkor is kihívás, ha az édesanya nem is az első gyermekét hozza világra. Ilyenkor az egész család átrendeződik, és mindenkinek bele kell illeszkedni új szerepébe. 

Egy 2003-as kutatás alapján az édesanyák 60-80%-ánál sírást, türelmetlenséget, önbizalomhiányt és más hangulatzavart okozhatnak a hormonális változások a szülést követően 1 hétben. Ezen az állapoton az édesanya a család kellő odafigyelésével és a környezet bíztatásával könnyen továbblendülhet.  

Ahhoz, hogy ezek a folyamatok nyugalomban történhessenek, az édesapa jelenlétére is szükség van.

Apanapok Európában

Az Európai Unió három éve fogadta el a 2019/1154-es irányelvet, hogy egy édesapának is járjon legalább 10 nap, azaz két hét szabadság, miután a gyermeke világra jött. Az irányelv ezt a tíz napot is “minimumként” határozza meg, de több országban ennél hosszabb otthonlétet biztosítanak. 

Nyugati szomszédunk, Ausztria például 30 nap szabadságot ad, de Litvániában is egy hónapot tölthetnek otthon az édesapák. Az élvonalban Svédország szerepel, ott 240 napra engedik haza az édesapákat. 

Petíció a szabadságért! 

Írd alá az ezzel kapcsolatos petíciót, itt:

1 Írd alá a petíciót!

2 Oszd meg ismerőseiddel, családtagjaiddal! Kérdd, hogy írják alá, osszák meg ők is!

A gyermek születése után különösen fontos, hogy minél több időt töltsön mindkét szülőjével a csecsemő. Kérdd te is, hogy Magyaroszágon, sok más európai országhoz hasonlóan, legalább 30 nap fizetett szabadság járjon az apáknak gyermekük születése után.