Harminc nap apaszabadság lenne ideális

Az érvényes jogszabályok szerint biztosított öt nap, amit egy édesapa a gyermeke születését követően kap „semmire sem elég” – mondta Kiss Barbara. A pszichológus, HR szakértő a saját példájával is alátámasztja az apanapok fontosságát.

„Ég és föld volt a különbség, mikor a férjem két hetet és mikor két hónapot kapott az első és második gyermekem születését követően” – mesélte Kiss Barbara, pszichológus és HR-szakértő, és egyáltalán nem mellesleg kétgyermekes édesanya. Kérdésünkre a szakember hozzátette, a két hónapos szabadságra azért volt lehetősége a férjének, mert a második gyermekük születésekor egy külföldi cégnél dolgozott.

„Ami jó az anyának, az jó a babának” – összegezte Kiss Barbara.

Hasonlóan a család többi tagjához, egy édesapának bele kell tanulnia az új szerepbe. Egy új gyermek megérkezése minden korábbi viszonyrendszert felborít, és ezeket az új pozíciókat az egész család újratanulja.

Sokszor még az öt nap sem valósul meg maradéktalanul – több munkáltató ugyanis nem biztosít ilyesmit az alkalmazottjainak.

Ha a magyar állam törvényileg kötelezné a munkáltatókat, hogy biztosítsák ezt a plusz szabadságot az édesapáknak, akkor sok édesapáról vennék le azt a terhet, hogy egyszerre két helyen teljesítsenek; ami ilyenkor gyakorlatilag lehetetlen. Egy újszülött mellett nagyon nehéz elegendő mennyiséget, pihentető módon aludni. Így öt nap után a munkáltató egy fáradt, frusztrált férfit „kap vissza” és ez – amellett, hogy a család összes tagja számára is óriási nehézség – ellehetetleníti a megfelelő figyelmet, ami a tisztességes munkavégzéshez kell.

Írd alá a petíciót: követeljünk 30 apanapot a családoknak!

Eddig közel tízezren írták alá – írd alá te is!

Neked mindössze ennyit kell tenned ez ügyben:

1 Írd alá a petíciót!

2 Oszd meg ismerőseiddel, családtagjaiddal! Kérdd, hogy írják alá, osszák meg ők is!

A gyermek születése után különösen fontos, hogy minél több időt töltsön mindkét szülőjével a csecsemő. Kérdd te is, hogy Magyaroszágon, sok más európai országhoz hasonlóan, legalább 30 nap fizetett szabadság járjon az apáknak gyermekük születése után.

Ez a te ügyed is! Írd alá, és oszd meg a petíciót!