APANAPOK: Az édesapáknál is hormonális alapja van a gondoskodói mintázatnak

A „kémia” is indokolja, hogy legyen több apaszabadság…

Pszichológiai értelemben különösen érzékenynek számít a szülést követő pár óra és pár nap az édesapára és az újszülöttre nézve is – mondta Andrek Andrea. ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszék Perinatális Szaktanácsadója kihangsúlyozta, hogy jelenlét pozitív hormonális hatást okoz az újszülöttben és az apában is.

Ezért családvédelmi szempont, hogy az apa otthon legyen. 

A modernizáció egyik következménye, hogy az édesanyák egyedül maradnak a szüléssel.

Korábban vagy a család, vagy egy védelmezői női környezet vette körbe a kismamát. Ennek kompenzálására jött létre a 90-es években, az apák otthon-maradásáért kampányoló mozgalom. Ez azonban csak részleges sikereket tudott elérni. 

A legújabb törvényi szabályozások értelmében ráadásul az édesanyát már egyetlen egy ismerős sem veszi körbe a szülőszobán. Ha megindul a szülés, az ügyeletes orvosra és egészségügyi személyzetre vár a feladat, hogy világra segítse a csecsemőt. Ezzel azonban hatalmas probléma, hogy a kismama gyakran nem ismeri ezeket az embereket, így a megfelelő bizalom se alakul ki közöttük. 

Komoly egészségügyi következményekkel jár, ha az édesapa nem maradhat otthon az első időszakban, és “nagy mértékben csökkenti a szükséges beavatkozások” számát, ha erre mégis lehetősége van. 

Ha az édesapa közel alszik a csecsemőhöz, az bizonyíthatóan magasabb prolaktinszintet okoz. Ez a hormon az édesanyákban a tejelválasztásért és az anyai ösztönök kémiai elősegítéséért felelős, de az apában is elősegíti a gondoskodói attitűdöt. 

Írd alá a petíciót: követeljünk 30 apanapot a családoknak!

Eddig közel tízezren írták alá – írd alá te is!

Neked mindössze ennyit kell tenned ez ügyben:

1 Írd alá a petíciót!

2 Oszd meg ismerőseiddel, családtagjaiddal! Kérdd, hogy írják alá, osszák meg ők is!

A gyermek születése után különösen fontos, hogy minél több időt töltsön mindkét szülőjével a csecsemő. Kérdd te is, hogy Magyaroszágon, sok más európai országhoz hasonlóan, legalább 30 nap fizetett szabadság járjon az apáknak gyermekük születése után.

Ez a te ügyed is! Írd alá, és oszd meg a petíciót!