TEVA: Az infláció mindenkit sújt! Mindenkinek jár a béremelés!

A Vegyipari Dolgozók Biogal Szakszervezetének véleménye a Teva Gyógyszergyár Zrt vezetése által 2022. októberében végrehajtott egyoldalú intézkedésről.

Az alábbiakban Szabóné Lakatos Erzsébet VDBSZ titkár írását olvashatják.

A TEVA munkavállalóinak problémáiról és összefogásáról korábban helyszíni riportban számoltunk be:

A szakszervezet egyeztetést kezdeményezett augusztusban a Teva vezetésével és felhívtuk a munkáltató figyelmét arra, hogy a kialakult magas élelmiszerárak szükségessé tesznek valamilyen formájú bérkompenzációt. A munkavállalók türelmetlenségüknek adtak hangot, amikor a VDBSZ által szervezett demonstráción utcára vonultak 2022. október 11-én, hiszen nem kaptak visszajelzést.

Ezt követően november 3-án a vállalat vezetése tájékoztatott minket az egyoldalú döntéséről és néhány órával később kikommunikálta a munkavállalóknak, majd ezt megtette a médiában is.

Ki kell jelentenünk, hogy a Teva vezetése nem a munkavállalókat sújtó megélhetési gondokra reagált.

A béremelés pozitív fogadtatása ebben az esetben elmaradt, mivel a bérfejlesztés feltételeinek az érdekképviseletek, azaz a munkavállalók véleményének teljes kizárásával került meghatározásra. Az infláció mindenkit sújt! A munkavállalók 40%-a nem részesült béremelésben. Olyan bérlemaradások korrekciója történt most meg, amelyek az erőltetett, az érdekképviseletek által sokszor bírált teljesítményértékelésen alapuló béremelések miatt alakultak ki.

A Teva Gyógyszergyár Zrt. 2022-ben három lépcsőben hajtott végre béremelést. Áprilisban a bértárgyalás lezárása után teljesítmény értékelés alapján, majd az áprilisi keretnek egy része a júliusra elcsúsztatva (szakszervezet nyomására) fix összegben került kiadásra. Így magasabb összeggel nőhetett a munkavállalók alapbére. Az októberi rendezés egy, már a vállalatvezetés által is elismert kiigazítás a legalacsonyabb alapbérek megemelésére. A béremelések mértéke jóval elmarad az infláció mértékétől.

A VDBSZ a 2023. évről szóló bértárgyaláson céljának tekinti, hogy minden munkavállalónak, akire a Kollektív szerződés kiterjed, legalább olyan mértékben emelkedjen a jövedelme, hogy ellensúlyozza a magas infláció hatásait! Készek vagyunk ennek érdekében minden törvényes eszközt felhasználni.