Óriási sztrájk az Arconicnál: a munkaadó kitiltotta a dolgozókat a gyárból

Öt és fél százalék – ennyit kértek csupán a dolgozók és a szakszervezet. Az Arconic vezetése viszont bekeményített, és semmit sem akart adni.

„Ilyen összetartást még nem láttam soha ennél a cégnél” – mondta el nekünk az egyik dolgozó a gyár bejáratánál csütörtök hajnalban.

99% sztrájkol!

A fizikai állomány nagy része vasárnap óta nem veszi fel a munkát – ez azt jelenti, hogy 800 fő nem dolgozik. A munkavállalók egy mindössze öt és félszázalékos kiegészítő emelést kívánnak elérni, mivel a családokra terhelődő inflációs terhek óriásiak, a cég által biztosított előző fizetésemelés pedig sokaknál a négy százalékot sem érte el. Ez természetesen nem kompenzálja a brutális élelmiszerár-drágulást, az energiahordozók árának növekedését, avagy a megélhetés költségeinek hihetetlen megugrását.

Az Arconic megtehetné, hogy ezt, az egymillió dollárt sem elérő teljes munkabértömeget kifizeti a dolgozóknak, hiszen csak a tavalyi nyeresége ennél nagyságrendekkel nagyobb volt. Ugyanakkor a cég vezetése elzárkózik az érdemi ajánlattételtől.

Az alábbi interjút június 8-án, csütörtökön készítettük:

Azonban nem kicsit száguldanak az események Székesfehérváron. Miután eljöttünk onnan érezett a hírt, hogy

jogilag legalábbis megkérdőjelezhető döntéssel kitiltotta a gyárból a sztrájkolókat a vezetés.

A sztrájkbizottság csütörtök éjjel is kompromisszumkészen, javaslatokkal készült a helyszínen arra, hogy a sztrájkot le lehessen zárni. Elmondták, hogy álláspontjuk szerint jogsértő a munkáltató azon utasítása, hogy a sztrájkolóknak nem engedi meg a munkahelyre történő belépést.

Ezzel szemben a munkáltató arrogánsan közölte, hogy álláspontja szerint minden dolgozó vegye fel a munkát pénteken 10 órakor. A VDSZ elnöke, Székely Tamás elmondta, hogy ez a stílus rossz irányba viszi a jelenlegi helyzetet – és ez tovább erősíti a dolgozók összefogását.

A VDSZ június 13-án kedden, 13:00 órakor szolidaritási tüntetést szervez az Arconic munkavállalói mellett – a gyár kapuja előtt.

Nemzetközi hírű sztrájk

Az Arconic leállásának tovagyűrűző hatásai vannak. Közvetlen hatása, hogy azok az üzemek, akiknek az Arconic beszállít, szintén leállásra kényszerülnek. Borítékolható, hogy a leállásért fizetendő kötbérek nagyságrendekkel haladják meg azt az összeget, amit a munkavállalók követelnek.

Hihetetlen és felemelő példája a munkavállalók közötti szolidaritásnak, hogy az Arconic amerikai gyáraiban mindenhol kiplakátolták a dolgozók az öltözőket, szociális helységeket a magyar sztrájk képeivel. Hatalmas jelentőségű és fontos üzenet ez. Ahogy egyik interjúalanyunk fogalmazott:

„A többi vállalatnak is ezt mondjuk: álljanak ki magukért!”

Álljunk ki mindannyian magunkért!

Egyedül nem megy! Így csatlakozz hozzánk:

Ha érdekel részletesebben is, amit mondunk, ha kapcsolatba szeretnél velünk lépni, kattints ide!

Ha rájöttél, hogy megéri egy szerényebb gyorséttermi menü árából megvédened a magasabb béreidet, jobb munkakörülményeidet, akkor csatlakozz hozzánk, töltsd ki ezt a belépési nyilatkozatot!

Ha beléptél, azonnal segítünk: összekötünk a már létező alapszervezetekkel, vagy ha nincs még ilyen a munkaadódnál, mindenben segíteni fogunk, hogy egy újat alakíthass! Segítünk a lehető legjobb körülményeket kiharcolni a kollektív szerződés kitárgyalása során! Együtt elérjük, hogy a munkahelyeden a lehető legjobb körülmények között dolgozhassatok!

Együtt sikerülni fog! Csatlakozz a VDSZ-hez!