Üzenet Koreából: vigyázzatok a koreai cégekkel – ezt tegyétek, ha jól akartok járni!

Szerveződni, fenntartani a nyomást, egységben lépni – ezek a tanácsok a koreai szakszervezetektől. Ők tudják igazán, hogy a koreai cégek többsége semmit nem tesz meg, amire nem kényszerítik rá. Van esélyünk ellenük, ha nem lépünk?

Korea és Magyarország sok szempontból hasonlítanak egymásra: az ázsiai országban a nyolcvanas évek végéig egy katonai diktatúra uralkodott, amit egy felkelés söpört el. A diktatúra feloszlatta a független szakszervezeteket, helyettük bábszakszervezeteket hozott létre, akik részt vettek a munkavállalók elnyomásában, a béreik alacsonyan tartásában, kizsákmányolásukban.

A felkelést követően a szakszervezetek újraalakultak, sok helyen sztrájkokkal, tiltakozó akciókkal érték el, hogy saját szakszervezeti vezetőiket megválaszthassák. Azonban Chong Hyewon szerint még ma is sok a teendő:

a koreai cégekkel nagyon nehéz, lusták a társadalmi párbeszédhez, és annyi ideig élvezték a katonai diktatúra előnyeit, hogy akár csak az egyszerű, normális szabványoknak sem akarnak megfelelni, ha nincsenek rákényszerítve.

„Mi aztán biztosan nem gondoljuk majd, hogy ó, a vállalat ártatlan és biztosan mindent jól csinált!, hiszen megvannak a magunk fájdalmas tapasztalatai” – magyarázza a koreai acélmunkások szakszervezetének képviselője.

Chong Hyewon szerint a koreai cégek abban viszont nagyon jók, hogy ügyesen manipulálják a dolgozókat a munkahelyeken. Éppen ezért fontos, hogy a munkavállalók folyamatosan fenntartsanak egy aktivitási szintet, szervezettek legyenek – különben nem fogják tudni kiharcolni még a nekik járó jogokat és béreket sem.

Erős szervezésre, egységre van szükségetek!

– ezt üzenik nekünk Koreából azok a munkavállalók, akiknek nap mint nap meg kell küzdeniük ezekkel a cégekkel.

A koreai szakszervezetek előtt is rengeteg feladat áll: a szakszervezetekkel foglalkozó jogszabályok jó része még a katonai diktatúra idejéből származik, így rengeteg akciót, sztrájkot szerveznek azért, hogy ezek a rossz, elavult, a munkavállalókat kiszolgáltató jogszabályok megváltozzanak. Nálunk is ez a helyzet, csak pepitában: a kormány egyre-másra szünteti meg a legalapvetőbb munkavállalói jogokat, most például az üzemorvosi rendszert lazítja fel, annak ellenére, hogy a betelepülő iparágak súlyos munkaegészségügyi feladatokkal járnának egy gondoskodó állam számára.

Fogadjuk meg a koreai tanácsot: legyünk erősek, tartsunk össze! Szervezzük, építsük a szakszervezetet a munkahelyeken! Nincs más megoldás!

Egyedül nem megy! Így csatlakozz hozzánk:

Ha érdekel részletesebben is, amit mondunk, ha kapcsolatba szeretnél velünk lépni, kattints ide!

Ha beléptél, azonnal segítünk: összekötünk a már létező alapszervezetekkel, vagy ha nincs még ilyen a munkaadódnál, mindenben segíteni fogunk, hogy egy újat alakíthass! Segítünk a lehető legjobb körülményeket kiharcolni a kollektív szerződés kitárgyalása során! Együtt elérjük, hogy a munkahelyeden a lehető legjobb körülmények között dolgozhassatok!

Együtt sikerülni fog! Csatlakozz a VDSZ-hez!