Semmi köze a munkaadódnak, szakszervezeti tag vagy-e, vagy sem

Nem kell berezelni: ahhoz, hogy tag vagy, semmi köze a munkahelyednek, még akkor sem, ha azt Samsungnak hívják! Csatlakozhatsz a hátuk mögött – és segítünk Neked jobb körülményeket kiharcolni!

„Nem engedi a melóhelyem” – ez az érv egy kicsit többször hangzik el mostanában, mint kellene. Ami nagy baj, hiszen egy komoly gond van vele: semmi köze hozzá. Tudnia sem szabad róla.

Néhány hónapja egy nagy nemzetközi akkumulátoripari konferencián mesélte nekünk egy koreai szakszervezetis:

kössük fel a gatyát, mert a koreai cégek egy jó része olyan, hogy csak akkor tartja be a szabályokat, ha rákényszerítik.

Márpedig tízmilliós bírságok nem fognak rábírni semmire egy sok tízmilliárdos nyereséget termelő céget, ami megszokta, hogy államként működhet az államban. Viszont van egy titkos fegyverünk: a szakszervezet. Ezt persze tudják ők is: ezért próbálják megakadályozni, hogy sokan belépjetek.

A Samsung gödi gyárából gyakran jön az a visszajelzés, hogy a munkaadó „nem támogatja”, sőt „megtiltja”, hogy szakszervezet legyen a munkahelyen. Azt félretéve, hogy ez teljes mértékben jogellenes, az első dolog, amit tudnod kell:

Azaz igenis, beléphetsz a szakszervezetbe, és szervezheted a többieket is. És nem kell róla szólnod egy szót sem, senkinek.

Nem csoda, hogy a Samsungban nem szeretnék, hogy belépj!

A szakszervezeti tagság ugyanis komoly előnyökkel járhat – ami a cégnek pénzébe kerül, csökkenne a 30 milliárdos nyereség, ha a szakszervezet nyomására

  • kénytelenek lennének komolyabb munkavédelmi előírásokat alkalmazni, ami ugyan nekik pénzbe kerül, de Neked biztonságosabb és egészségesebb munkahelyet eredményezne.
  • kénytelenek lennének hatékonyan mérni a károsanyag-kibocsátást, hogy megvédjék a dolgozókat az ártalmaktól.
  • jobb beosztást, több szabadidőt, veszélyesség után járó pótlékokat, kedvezményeket, hatékonyabb egészségügyi szűrést lennének kénytelenek biztosítani.

Ekkor ugyanis egy olyan szerződést lenne kénytelen kötni a szakszervezettel a cég, amiben egy sor dologra kötelezettséget kellene vállalniuk: a fizetésemelésekkel, munkaidővel, munkakörülményekkel, munkabiztonsággal, egészségüggyel, pótlékokkal kapcsolatban kötelező lenne leülnie és megállapodnia a szakszervezettel. Ez, a kollektív szerződésnek hívott megállapodás biztosítaná, hogy a szakszervezet évről évre komolyabb kedvezményeket harcolhasson ki neked.

Tagságod bizalmi kérdés: nem adjuk ki senkinek. Ha belépsz:

  • minden segítséget megadunk Nektek, hogy minél előbb elérjétek és meg is haladjátok a 10 százalékot.
  • komoly tapasztalatunk van kollektív szerződések letárgyalásában: a lehető legjobb körülményeket harcoljuk ki Nektek!
  • bármikor fordulhattok hozzánk, ha bajba kerültök a munkahelyeteken, legyen az munkabiztonsági, egészségügyi, munkáltatói probléma.
  • jogászaink mellettetek állnak majd, nem kell egyedül harcolnotok az óriáscéggel.

És természetesen biztosítjuk számotokra is az olyan szakszervezeti szolgáltatásokat, mint például a kedvezményes nyaralás!

Ha csatlakozni szeretnél: kattints erre a linkre, és már meg is teheted, itt, a weben keresztül!

Ha szeretnél velünk beszélni a lehetőségeidről, írj nekünk emailt a
takacs.mate@vdsz.hu
címen
, vagy hívj bennünket a +36-1-461-2420-ás telefonszámon!

Ne feledd: azért vagyunk, hogy Nektek jobb legyen! Együtt erősek vagyunk!