Így csinálhatsz szakszervezetet biztonságosan a munkahelyeden

Nem szeretnék? Nem kívánatos a munkahelyen? Esetleg azt is mondják, hogy „tilos”? Persze, hogy nem akarja a munkaadó, hogy szerveződj! Neki nem érdeke, hogy jobb körülmények között dolgozhass!

De ha ti többet szeretnétek keresni, ha jobb körülmények között szeretnétek dolgozni, ha egészségesebb, biztonságosabb munkahelyet akartok, A TI ÉRDEKETEK, hogy legyen szakszervezetetek.

Ha összefogtok, és ha a dolgozók tíz százaléka csatlakozik hozzátok, máris köteles tárgyalni veletek a munkaadó!

Ha még többen megértik, mi az érdekük, akkor komoly eredményeket érhettek el a bérek, a juttatások, a munkakörülmények, a biztonság, a beosztás ügyében (azaz minden olyan ügyben, ami titeket érint). A kialkudott eredményeket pedig egy dokumentumban, egy kollektív szerződésben rögzítitek majd a céggel. Ezt a szerződést pedig évente újratárgyalhatjátok – így minden évben biztosítva azt, hogy valódi szavatok legyen a munkahelyen!

Tiltja a munkaadó a szakszervezetet?

Persze, azt hiszi, ez az alapvető érdeke: ha olcsón és rossz körülmények között dolgozol, neki magasabb a profitja. Neked pedig kevesebb jut: kevesebb pénzt viszel haza, kevesebbet lehetsz a szeretteiddel. A Samsung is ilyen munkaadó – de Nektek nem szabad felülni a fenyegetésnek! Ezeket fontos tudnotok:

  • Nem kell megmondanod, hogy szakszervezeti tag vagy, mert NINCS JOGA a munkaadónak megkérdezni sem ezt. Ha megteszi, nyugodtan letagadhatod.
  • Éppen ezért nyugodtan szerveződhettek a munkahelyen! Ebben a munkában a VDSZ – a szakszervezet sokat segíthet nektek: elmondjuk, megmutatjuk, hogyan csináljátok ellenséges munkakörnyezetben úgy, hogy ebből ne legyen bajotok!
  • Nem kell nektek személyesen tárgyalnotok, a VDSZ tárgyalói profik: egyeztettek velük, és ők járnak el a nevetekben. A munkaadó (hívják akár Samsungnak is) soha nem fogja megtudni, kik a tagok!
  • Ha úgy érzitek, megfélemlítenek benneteket, vagy ha nem korrekt módon dolgoztatnak, kiállunk mellettetek: először közvetlenül tárgyalunk a munkáltatóval, ha nem sikerül eredményre jutnunk, nagyon is képesek vagyunk olyan akciókat szervezni, amelyekkel érvényre tudjuk juttatni az akaratotokat.
  • NINCS olyan, hogy TILOS! A jogszabályok teljesen világosak: a munkaadónak kötelessége nem csak eltűrni, de bizonyos esetben akár támogatni is a szakszervezeti munkát!
  • A legfontosabb: ne féljetek! Szerveződjetek, mi pedig segítünk nektek!

És egy bónusz: csak az első lépések tűnnek nehéznek! Sok munkaadó jön rá, hogy miután megalakul a szakszervezet a munkahelyen, amikor megegyeznek a dolgozókkal, egyszerűen jobban termel a cég. Ekkor már nem ellenséges a szakszervezettel, a tagokkal sem.

Hogyan fogj neki?

Ne feledd: azért vagyunk, hogy Nektek jobb legyen! Együtt erősek vagyunk!

Azt, hogy nehéz a koreai cégekkel, már rég tudjuk. Szerencsére nagyon jó kapcsolataink vannak, és egyenesen Koreából érkezik a segítség: a koreai szakszervezeti vezetők adnak tanácsot arról, hogyan érdemes tárgyalni ezekkel a cégekkel. Nézd meg az alábbi interjúnkat arról, hogy milyen a koreai cégekkel szemben folytatott harc: